Ευρυαγγείες

Απαλλαγείτε από τον… ιστό της αράχνης!

Εάν κοιτάζοντας τον εαυτό σας στον καθρέφτη, παρατηρείτε στο πρόσωπο μια διάχυτη κοκκινίλα που συνοδεύεται από μικρές φλέβες που μοιάζουν με αράχνη, τότε έχετε ευρυαγγείες, δηλαδή “σπασμένα αγγεία”.

Kλείστε ραντεβού δωρεάν

Τι είναι οι ευρυαγγείες

Είναι μικρής διαμέτρου (0,1 - 1 χιλιοστό) διευρυμένα τριχοειδή αγγεία, κόκκινου, μπλε ή ιώδους χρώματος, τα οποία δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και είναι ορατά με γυμνό μάτι. Εντοπίζονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και κυρίως στις κεντρικές και πλάγιες περιοχές του προσώπου, δηλαδή κάτω από τα βλέφαρα, στα μάγουλα, γύρω από την περιοχή της μύτης, αλλά και στο πηγούνι.

Πού οφείλεται η εμφάνισή τους;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα αγγεία στο πρόσωπο δεν είναι ορατά, επειδή καλύπτονται από την επιδερμίδα. Εάν, όμως, λεπτύνει η επιδερμίδα, τότε είναι ορατά με γυμνό μάτι και τότε είναι που παρουσιάζονται οι ευρυαγγείες, που εάν δεν αντιμετωπιστούν, έχουν την τάση να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι όταν διασπάται το κολλαγόνο, που αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των τοιχωμάτων των αγγείων, οι φλέβες λεπταίνουν και διαστέλλονται.

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των ευρυαγγειών παίζει η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο, ειδικά όταν πρόκειται για ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Ωστόσο, κι άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση ευρυαγγειών, όπως είναι η κληρονομική προδιάθεση, τα νοσήματα του κολλαγόνου, η ροδόχρους νόσος, η συστηματική χρήση κορτικοστεροειδών, οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, η κατάχρηση αλκοόλ, η αλλαγή υψόμετρου, η ποικιλοδερμία του “Civatte”, αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Τέλος, ευρυαγγείες μπορεί να παρουσιάσουν και ντροπαλά άτομα που κοκκινίζουν συχνά ή άτομα που εκτίθενται συστηματικά σε πηγές θερμότητας (π.χ. οι μάγειρες, όσοι κάνουν συχνά σάουνα κ.ά).

Τρόποι αντιμετώπισης

Οι κρέμες που χορηγούνται συνήθως για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, με αποτέλεσμα να δρουν μόνο στην επιφάνεια του δέρματος και όχι στη ρίζα του προβλήματος. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η εφαρμογή του Pulsed Dye Laser, που θεωρείται η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών. Χάρη στην επιλεκτική του δράση, έχει την ικανότητα να εξαφανίζει τα διευρυμένα τριχοειδή αγγεία που εξαπλώνονται στο πρόσωπο και να επαναφέρει έτσι το υγιές, φυσιολογικό χρώμα της επιδερμίδας του προσώπου.

Pulsed Dye Laser
ΑΘΗΝΑ
Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΓΛΥΦΑΔΑ
Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00