Η μύτη και το αρρενωπό πρόσωπο

Η μύτη είναι ένα ιδιαίτερο όργανο τόσο από άποψη κατασκευής όσο και από άποψη λειτουργίας. Είναι το όργανο της οσμής, έχει καθοριστικό ρόλο στην αναπνοή και παράλληλα παίζει σπουδαίο ρόλο στην αισθητική του προσώπου. Κατέχει κεντρική θέση στο πρόσωπο και αποτελεί ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά στοιχεία της φυσιογνωμίας του, καθώς επηρεάζει σημαντικά τη συμμετρία και την αρμονία του.

Χάρη στην κεντρική θέση της, η μύτη αποτελεί καθοριστικό στοιχείο του ανδρικού προσώπου. Τη στιγμή που μία ωραία μύτη περνάει σχεδόν απαρατήρητη, μια μύτη πολύ μεγάλη, γαμψή ή μη συμμετρική, τραβάει αμέσως την προσοχή. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει μία ιδανική αναλογία ανάμεσα στο ύψος, το πλάτος και τη γωνία της μύτης. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν η μύτη δεν ακολουθεί αυτή την αναλογία, τότε είναι πολύ δύσκολο να αναδειχθούν τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του ανδρικού προσώπου.

Η μύτη και η ανάπτυξή της

Η ανάπτυξη της μύτης ολοκληρώνεται στα 20 χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έκτοτε δεν αλλάζει σχήμα και μέγεθος. Αυτές οι αλλαγές σχετίζονται με την πάχυνση του δέρματος, τη χαλάρωση των μαλακών ιστών και τη σταθερή καθοδική δύναμη της βαρύτητας. Με το πέρασμα του χρόνου, οι δομές της μύτης γερνάνε με τον ίδιο τρόπο που γερνάνε και οι δομές του υπόλοιπου προσώπου. Οι σύνδεσμοι της μύτης τείνουν να χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα η άκρη της μύτης να χάνει τη στήριξή της και να «πέφτει», δείχνοντας έτσι μεγαλύτερη.

Μύτη και λειτουργικότητα

Η μύτη είναι, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη λειτουργία της αναπνοής. Αποτελεί θύρα εισόδου του αέρα στο σώμα και παίρνει μέρος σε μια βασική λειτουργία του οργανισμού, που δεν είναι άλλη από τη σωστή ρινική αναπνοή, η οποία δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντικατασταθεί από τη στοματική αναπνοή. Το ρινικό διάφραγμα λειτουργεί υποστηρικτικά, καθώς συμμετέχει άμεσα και έμμεσα σε όλους τους μηχανισμούς στήριξης της κορυφής της μύτης.

Ωστόσο, κάποιες φορές, είτε λόγω κληρονομικότητας είτε λόγω κάποιου τραυματισμού, το διάφραγμα αναπτύσσεται στραβά, γεγονός που από μόνο του δεν συνιστά νόσημα. Συνδυαστικά, όμως, με υπερτροφία στις ρινικές κόγχες μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη.

Η δυσκολία αυτή, με τη σειρά της, μπορεί ενίοτε να συνοδεύεται από αίσθημα εύκολης κόπωσης, αλλοίωση στη χροιά της φωνής, αλλοίωση της γεύσης και της όσφρησης, πονοκεφάλους και ρινορραγίες. Επίσης, πέρα από το γενικότερο αίσθημα δυσφορίας που συνήθως προκαλεί, ενδέχεται να ευθύνεται για διαταραχές του ύπνου, όπως για παράδειγμα το δυνατό ροχαλητό και οι υπνικές άπνοιες.

Αποκατάσταση περιγράμματος/σχήματος

Σε περιπτώσεις που το ρινικό διάφραγμα είναι στραβό και ταυτόχρονα παρατηρείται εξωτερική δυσμορφία της μύτης, εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές διόρθωσης που έχουν άριστα αποτελέσματα.

Στόχος, άλλωστε, δεν είναι απλώς μια καλοφτιαγμένη μύτη, αλλά ο ιδανικός συνδυασμός αισθητικής και λειτουργικής αρτιότητας. Ανασχηματίζοντας τη μύτη, την εντάσσουμε αρμονικά ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας έτσι το σύνολο του προσώπου. Η πιο σύγχρονη και εξελιγμένη μέθοδος ακολουθεί τις φυσικές γραμμές που εναρμονίζονται με το κάθε πρόσωπο ξεχωριστά και στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργικότητας της μύτης παρεμβαίνοντας σε ποικίλα ανατομικά χαρακτηριστικά της, όπως είναι το ρινικό διάφραγμα, οι κόγχες, το ακρορρίνιο και η ράχη της.

Με την κατάλληλη μέθοδο, μπορεί γενικότερα να βελτιωθεί το περίγραμμα της μύτης, να ενισχυθεί η γέφυρα, να καμουφλαριστεί κάποιο εξόγκωμα, να γίνουν λιγότερο αισθητά τυχόν μεγάλα ρουθούνια, αλλά και να επαναδιαμορφωθεί η άκρη της μύτης. Η επίτευξη όλων των παραπάνω, ωστόσο, απαιτεί σωστή προεγχειρητική αξιολόγηση ακόμα και της παραμικρής δυσμορφίας και παράλληλα επιδεξιότητα και υπομονή.

Τι μπορείτε να κάνετε

Ρινοπλαστική: Πρόκειται για μία κοσμητική επέμβαση, που στοχεύει στην εξισορρόπηση της σχέσης που έχει η μύτη με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και παράλληλα στην επίλυση τυχόν λειτουργικών προβλημάτων της αναπνοής. Το αποτέλεσμα που χαρίζει είναι φυσικό και μόνιμο.

Ρινοπλαστική
ΑΘΗΝΑ
Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΓΛΥΦΑΔΑ
Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00