Ρυτίδες

Τα ίχνη του χρόνου στην επιδερμίδα μας

Βάσει ερευνών, η διαδικασία γήρανσης στους άνδρες καθυστερεί, συγκριτικά με αυτή των γυναικών, να αφήσει τα σημάδια της, γεγονός που σχετίζεται με το κατά 25% μεγαλύτερο πάχος του δέρματος των ανδρών, το οποίο καθιστά λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο χαλάρωσης και σχηματισμού λεπτών γραμμών. Ωστόσο, αυτό δεν απαλλάσσει τον ανδρικό πληθυσμό από τις ρυτίδες.

Kλείστε ραντεβού δωρεάν

Τι είναι οι ρυτίδες

Οι ρυτίδες είναι πτυχές – ρωγμές και συνίστανται σε “σπάσιμο” των ινών του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Οφείλονται στην αδιάκοπη κινητικότητα του δέρματος και για το λόγο αυτό εντοπίζονται σε σημεία με έντονη δράση κατά τη διάρκεια της ομιλίας μας και της έκφρασης ποικίλων συναισθημάτων (π.χ. λύπη, έκπληξη, άρνηση κ.λπ), όπως περιμετρικά του στόματος, στις γωνίες των ματιών και στο μέτωπο

Πού οφείλονται;

Οι ρυτίδες διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και τον τρόπο σχηματισμού τους. Οι αιτίες τους, ωστόσο, είναι κοινές σε όλους τους τύπους ρυτίδων και είναι οι εξής:

1) Η γενετική γήρανση, δηλαδή η φυσιολογική διαδικασία που οδηγεί στη διάσπαση και την αποδυνάμωση των πρωτεϊνών κολλαγόνου και ελαστίνης.

2) Η έκθεση στον ήλιο, δηλαδή στην υπεριώδη ακτινοβολία, που επιταχύνει όσο τίποτα άλλο την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης, αυξάνοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και παρεμποδίζοντας την παραγωγή ινών κολλαγόνου και ελαστίνης.

3) Οι εκφράσεις του προσώπου. Η συχνή επανάληψη συγκεκριμένων εκφράσεων, όπως συνοφρύωση, έκπληξη και αγωνία, αποτυπώνονται στο μέτωπο καθώς αποδυναμώνονται οι ίνες ελαστίνης.

Όλα τα παραπάνω, συνδέονται άρρηκτα με τους ακόλουθους παράγοντες, οι οποίοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής:

  • Κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ
  • Μη ισορροπημένη διατροφή
  • Καθιστική ζωή και έλλειψη άσκησης
  • Έλλειψη ενυδάτωσης
  • Άγχος
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση
  • Ξαφνική και ταχεία απώλεια βάρους
  • Διαταραχές ύπνου
  • Κληρονομικότητα

Σε ποιες περιοχές παρατηρούνται ρυτίδες
Μέτωπο

Οριζόντιες: Οι οριζόντιες πτυχές στο μέτωπο δημιουργούνται εξαιτίας του συχνού «τσαλακώματος» του δέρματος με το ανασήκωμα των φρυδιών. Οι αυλακώσεις αυτές κάνουν το πρόσωπο να δείχνει γερασμένο και γεμάτο έγνοιες. Με τις υπάρχουσες θεραπείες, στόχος είναι η προσωρινή χαλάρωση των μυών του προσώπου, αλλά και η σύσφιξη της χαλαρωμένης επιδερμίδας. Μάλιστα, η συντηρητική θεραπεία είναι σημαντική για να προληφθεί η πτώση των φρυδιών, που κάνει το βλέμμα να φαίνεται πιο βαρύ και κουρασμένο.

Ρυτίδες Συνοφρύωσης: Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα επανέρχεται δυσκολότερα στη θέση του μετά από κάθε εκφραστική σύσπαση. Κατά συνέπεια, οι κάθετες γραμμές συνοφρύωσης παύουν να είναι προσωρινές και εμφανίζονται μόνιμα στο πρόσωπο, ανεξαρτήτως έκφρασης.

Φρύδια / βλέφαρα

Ρυτίδα του λιονταριού: Γνωστή και ως γραμμή συνοφρύωσης, είναι η κάθετη πτυχή ανάμεσα στα φρύδια.

Μάτια

Πόδι χήνας: Πρόκειται για λεπτές, ακτινωτές ρυτίδες γύρω από τις εξωτερικές γωνίες των ματιών, που θυμίζουν το σχήμα που έχει το πέλμα της χήνας (εξ ου και η ονομασία τους). Στην αρχή είναι λεπτές, ρηχές πτυχές, που με το πέρασμα του χρόνου και τη μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης γίνονται όλο και πιο βαθιές.

Μύτη και στόμα

Ρινοπαρειακές ρυτίδες: Πρόκειται για τις πτυχώσεις που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της μύτης, στα μάγουλα και που απλώνονται προς τις γωνίες του στόματος (ρυτίδες γέλιου, ρυτίδες καπνιστού).

Marionette lines: Οι γραμμές που ξεκινούν από τις γωνίες του στόματος και κατευθύνονται προς τα κάτω και που είναι γνωστές και ως “γραμμές πικρίας”.

Λαιμός  

Η χαλάρωση των μυών του λαιμού έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της σφριγηλότητας του δέρματος και την εμφάνιση οριζόντιων και κάθετων ρυτίδων που εκτείνονται μέχρι το στέρνο. Οι οριζόντιες ρυτίδες οφείλονται στη μείωση του κολλαγόνου και την αποδυνάμωση της ελαστίνης, ενώ οι κάθετες ρυτίδες δημιουργούνται από την παραμονή στην ίδια θέση για πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, ο ύπνος στην ίδια στάση αποτελεί συχνά τη βασική αιτία εμφάνισης κάθετων ρυτίδων στο λαιμό και το στέρνο.

Τρόποι αντιμετώπισης

Αν και πολλοί θεωρούν ότι οι ρυτίδες προσδίδουν γοητεία στο ανδρικό πρόσωπο, η αλήθεια είναι ότι του προσθέτουν αρκετά χρόνια. Συγκριτικά με το παρελθόν, που οι άνδρες παραμελούσαν την περιποίηση της επιδερμίδας τους, τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον τους για θεραπείες αντιγήρανσης έχει αυξηθεί. Το ίδιο άλλωστε και οι μέθοδοι Δερματολογίας και Κοσμητικής Ιατρικής που απευθύνονται πλέον και στο ανδρικό κοινό. Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη και τις ανάγκες του ανδρικού προσώπου για αναζωογόνηση και ομορφιά, προτείνουμε τις ακόλουθες μεθόδους, ανάλογα πάντα με το ζητούμενο επιθυμητό αποτέλεσμα.

BTX

Η Νο1 μη επεμβατική θεραπεία ομορφιάς, η οποία ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των οριζόντιων ρυτίδων του μετώπου, των ρυτίδων συνοφρύωσης, που εμφανίζονται ανάμεσα στα φρύδια κατά τη συνοφρύωση και των πτυχώσεων που εμφανίζονται σαν αχτίδες στις εξωτερικές γωνίες των ματιών (πόδι της χήνας).

BTX
Υαλουρονικό οξύ

Δρα κυρίως στην περιοχή γύρω από τη μύτη και το στόμα. Πιο συγκεκριμένα, ενδείκνυται για το σβήσιμο των “ρυτίδων γέλιου”, που έχουν τη μορφή «παρενθέσεων» γύρω από το στόμα και το γέμισμα των κάθετων γραμμών γύρω από τα χείλια, γνωστές και ως "ρυτίδες καπνιστού".

Υαλουρονικό οξύ
Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Magellan® Tru PRP

Πρόκειται για θεραπεία ανάπλασης και αντιγήρανσης, η οποία αξιοποιεί το φυσικό μηχανισμό ανάπλασης των κυττάρων χρησιμοποιώντας τα πολύτιμα συστατικά του αίματος και όχι ξένες προς τον οργανισμό ουσίες. Εφαρμόζεται σε όλο το πρόσωπο, καθώς και στον λαιμό και ενδείκνυται ιδιαίτερα για τη λείανση των ρυτίδων γύρω από τα μάτια (”πόδι της χήνας) και των “ρυτίδων γέλιου”. Γι΄ αυτό άλλωστε είναι γνωστή και ως Vampire Facelift®.

Αυτόλογη Μεσοθεραπεία Magellan® Tru PRP
RF Microneedling

Αποτελεί μία ενισχυμένη θεραπεία ανανέωσης του προσώπου και του λαιμού, η οποία μεταξύ άλλων προσφέρει λείανση των ρυτίδων, σύσφιξη του δέρματος, βελτίωση της υφής και της φωτεινότητας της επιδερμίδας κ.ά.

RF Microneedling
ΑΘΗΝΑ
Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΓΛΥΦΑΔΑ
Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00