συμμετρια

Μήπως ανήκετε κι εσείς σε όσους προτιμούν να φωτογραφίζονται προβάλλοντας πάντα το «καλό προφίλ» τους, δηλαδή την πλευρά του προσώπου τους που για κάποιο λόγο δείχνει πιο ωραία;

Είναι γεγονός ότι κανένα πρόσωπο δεν είναι απόλυτα συμμετρικό, όμως η συμμετρία αποτελεί ένα στοιχείο που καθιστά το πρόσωπο κατά γενική ομολογία πιο ελκυστικό. Το συμμετρικό πρόσωπο σχετίζεται με την εξωστρέφεια και την ανοιχτή αντίληψη, δύο από τους πέντε βασικούς πυλώνες της ανθρώπινης προσωπικότητας, ενώ αντιθέτως δεν σχετίζεται με τη συναισθηματική αστάθεια (νευρωτισμός). Επιπλέον, το συμμετρικό πρόσωπο είναι συνυφασμένο με την ευφυΐα, την αποτελεσματικότητα και τη συγκαταβατικότητα.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η ομοιότητα ανάμεσα στη δεξιά και την αριστερή πλευρά του προσώπου σχετίζεται με την υγεία και τη γονιμότητα. Έχει διαπιστωθεί ότι η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στις διαδικασίες ανάπτυξης του προσώπου και διαμόρφωσης των χαρακτηριστικών του κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Έχει παρατηρηθεί ότι ένας μέσος άνθρωπος έχει χαμηλότερα οστά ζυγωματικών στη μία πλευρά του προσώπου του. Καθώς περνάνε τα χρόνια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη πλευρά του προσώπου να «σακουλιάζει» περισσότερο από την άλλη. Οι σκιές κάτω από τα μάτια γίνονται πιο ορατές σε αυτήν την πλευρά και παρομοίως η γωνία του στόματος «πέφτει» περισσότερο. Όλα αυτά συντελούν στην αντίληψη ότι αυτό είναι το «κακό προφίλ» του προσώπου.

Ισορροπημένο, αλλά όχι τέλειο

Παρά το γεγονός ότι οι έρευνες επιβεβαιώνουν τη σημασία της συμμετρίας, οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι ένα απόλυτα συμμετρικό πρόσωπο είναι μη φυσικό, αν όχι αδύνατο. Στόχος λοιπόν δεν είναι το τέλειο πρόσωπο, αλλά η βελτίωση της ισορροπίας ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η διαδικασία που ακολουθείται, είναι η εξής:

  1. Αξιολογούμε τη σύνθεση του προσώπου και τη συμβολή των διαφορετικών χαρακτηριστικών στη συμμετρία του
  2. Επιλέγουμε στοχευμένες θεραπείες για να ενισχύσουμε την ισορροπία και την ελκυστικότητα του προσώπου
  3. Σμιλεύουμε συγκεκριμένες περιοχές, έτσι ώστε να βελτιώσουμε το περίγραμμα και το σχήμα του «κακού προφίλ»
ΑΘΗΝΑ
Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΓΛΥΦΑΔΑ
Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00