Οι κρόταφοι και το ελκυστικό πρόσωπο

Η αισθητική σημασία των κροτάφων στην ελκυστικότητα του προσώπου είναι ιδιαίτερα υποτιμημένη. Κι όμως, οι κρόταφοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των καθαρών γραμμών που χαρακτηρίζουν το ελκυστικό πρόσωπο. Το λίπος στην περιοχή αυτή συμβάλλει στην αίσθηση συμμετρίας και αναλογίας. Όσο πιο βυθισμένη εμφανίζεται η περιοχή των κροτάφων, τόσο πιο καταβεβλημένη και γερασμένη όψη αποκτά το πρόσωπο.

Αν παρατηρήσετε καλά ένα βρέφος, θα διαπιστώσετε ότι αυτό που ουσιαστικά χαρακτηρίζει το νεανικό πρόσωπό του, είναι το γεμάτο σε όγκο και σφριγηλό δέρμα στην περιοχή των κροτάφων και των ζυγωματικών. Τα «μαξιλαράκια λίπους» στους κροτάφους διαμορφώνουν ουσιαστικά το πλαίσιο για τα μάτια και το μέτωπο, βοηθώντας τα χαρακτηριστικά αυτά να αναδειχθούν, και την ίδια στιγμή ενισχύουν τη συμμετρία και τις σωστές αναλογίες του προσώπου, έτσι ώστε να θεωρείται νεανικό και ελκυστικό.

Παρ’ όλα αυτά, όταν μία γυναίκα κοιτάζεται στον καθρέφτη και εντοπίζει τα σημεία που θα ήθελε να βελτιώσει για να δείχνει πιο νέα, σπανίως εστιάζει το βλέμμα της στην περιοχή των κροτάφων. Συνήθως, επικεντρώνεται σε πιο μεγάλες περιοχές του προσώπου, όπως το μέτωπο, τα ζυγωματικά ή την περιοχή γύρω από τα μάτια και το στόμα, που εμφανίζουν πιο βαθιές ρυτίδες. Ωστόσο, η όψη των κροτάφων παίζει καθοριστικό ρόλο στη νεότητα του προσώπου. Η μείωση του όγκου του λίπους και του ιστού με το πέρασμα του χρόνου έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μία κοιλότητα στην περιοχή αυτήν, και σε συνδυασμό με την απώλεια ελαστικότητας του δέρματος και τη χαλάρωση, η κοιλότητα αυτή γίνεται όλο και πιο έντονη.

Η απώλεια λίπους στην περιοχή των κροτάφων έχει ως αποτέλεσμα να προβάλουν πιο έντονα τα οστά γύρω από τα μάτια και τα ζυγωματικά και να παρατονίζονται οι γωνίες του προσώπου. Το φαινόμενο παρατηρείται πιο έντονα στις γυναίκες που είναι πιο αδύνατες ή αθλητικοί τύποι. Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα λεπταίνει, αφυδατώνεται και χαλαρώνει, καθώς σταδιακά χάνει όλο και περισσότερο κολλαγόνο με αποτέλεσμα να παραδίνεται στους νόμους της βαρύτητας. Παρόμοιες επιπτώσεις υπάρχουν και στους μυς κάτω από το δέρμα, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει την υποστηρικτική δομή της. Το βύθισμα του δέρματος στην περιοχή των κροτάφων συμπαρασύρει συχνά και την περιοχή των φρυδιών, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να αποκτά μία θλιμμένη και μουτρωμένη όψη.

Πολλές γυναίκες, παρατηρώντας αυτό το «κρέμασμα» του δέρματος γύρω από τα μάτια και τα μάγουλα, καθώς και τη χαλάρωση στο χαμηλότερο τμήμα του προσώπου, θεωρούν ότι αρκεί ένα «γέμισμα» στην περιοχή των ζυγωματικών ώστε να αποκατασταθεί ο χαμένος όγκος και να επιτευχθεί το λίφτινγκ όλου του προσώπου. Όμως, στο πλαίσιο αυτής της ανόρθωσης, είναι σημαντικό να αποκατασταθεί ο όγκος και στην περιοχή των κροτάφων, διαφορετικά το αποτέλεσμα μπορεί να δείχνει αφύσικο και να προδίδει τη διαδικασία. Μάλιστα, στις χώρες του εξωτερικού ένα τέτοιο αποτυχημένο λίφτινγκ αποκαλείται “cougar face”, καθώς το γυναικείο πρόσωπο φτάνει να θυμίζει το πρόσωπο ενός πούμα, που χαρακτηρίζεται από πολύ γεμάτα ζυγωματικά και αντιθέτως πολύ «άδειες» τις πλαϊνές περιοχές του προσώπου.

Απώλεια όγκου

Οι κρόταφοι γίνονται αισθητικό ζήτημα μόλις το λίπος της περιοχής αρχίσει να χάνει τον όγκο του. Τότε το πρόσωπο αρχίζει να δείχνει λιπόσαρκο και γερασμένο. Με τις κατάλληλες θεραπείες, επιτυγχάνεται η αποκατάσταση του όγκου στα σημεία των κροτάφων που δείχνουν «άδεια».

Τι μπορείτε να κάνετε

Υαλουρονικό: Με τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος, αναπληρώνονται γρήγορα και ανώδυνα οι χαμένοι όγκοι στα σημεία των εμβυθισμένων κροτάφων και η περιοχή ανακτά και πάλι τη σφριγηλότητα και τη νεανικότητά της.

Υαλουρονικό Οξύ

Λιποπροσθετική: Με τη λιποπροσθετική λαμβάνεται λίπος από περιοχή του σώματος όπου περισσεύει (συχνά από την κοιλιά ή το διπλοσάγονο) και μετά από ειδική επεξεργασία μεταφέρεται στο πρόσωπο για να γεμίσει σημεία που έχουν αδειάσει λόγω γήρανσης, όπως οι κρόταφοι.

Λιποπροσθετική
ΑΘΗΝΑ
Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΓΛΥΦΑΔΑ
Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00