Το μέτωπο και το ελκυστικό πρόσωπο

Ένα μέτωπο λείο, χωρίς πτυχές και αυλακώσεις, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα νιότης και γοητείας. Η αδιάκοπη εκφραστικότητα του προσώπου όμως αφήνει τα σημάδια της πάνω του, με τη μορφή οριζόντιων ρυτίδων και κάθετων γραμμών συνοφρύωσης. Πολλές γυναίκες μάλιστα αναγκάζονται να καταφεύγουν σε συγκεκριμένα χτενίσματα ή ακόμα και σε καπέλα σε μία προσπάθεια να τις κρύψουν. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ρυτίδες του μετώπου γίνονται ιδιαίτερα αισθητές και προσδίδουν στο πρόσωπο μία αυστηρή και θλιμμένη όψη, ακόμα κι όταν στην πραγματικότητα είναι εντελώς ανέκφραστο. Στα Δερματολογικά Κέντρα IQ-Intensive Quality Skin Clinics, θα βρείτε μακροχρόνιες θεραπευτικές επιλογές για τη βελτίωση της αισθητικής σας εικόνας, επιλογές που γίνονται πράξη με απόλυτη ασφάλεια, από την έμπειρη και εξειδικευμένη ιατρική ομάδα του Dr. Τζερμιά.

Πώς δημιουργούνται οι ρυτίδες του μετώπου;

Σίγουρα έχετε προσέξει ότι σε κάποιες γυναίκες το μέτωπο δείχνει σχεδόν «χαρακωμένο» από τις βαθιές αυλακώσεις του δέρματος. Αναρωτιέστε γιατί σε κάποιες γυναίκες είναι τόσο ορατές, ενώ σε άλλες το μέτωπό τους παραμένει αλαβάστρινο ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία; Υπάρχουν πολλοί καθοριστικοί παράγοντες.

Σίγουρα ένας βασικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα, η οποία ορίζει όχι μόνο το χρώμα και την ποιότητα του δέρματος, αλλά και την ταχύτητα γήρανσής του. Από κει και πέρα, καθοριστικός παράγοντας είναι η υπερεκφραστικότητα ορισμένων προσώπων. Σε κάποια πρόσωπα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι μύες του μετώπου λειτουργούν πιο εντατικά. Δεν υπάρχει δηλαδή απόλυτος συγχρονισμός μεταξύ έκφρασης συναισθημάτων και μυϊκών συσπάσεων. Έτσι λοιπόν όταν ένα τέτοιο πρόσωπο υπερ-συνοφρυώνεται, τότε το δέρμα αναγκάζεται να τεντώνεται και να συσπάται συχνότερα με αποτέλεσμα να γίνεται πιο επιρρεπές στα πρόωρα «σπασίματα».

Επιβαρυντική είναι και η δράση της φωτογήρανσης. Όταν το δέρμα εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, τότε διασπώνται οι ίνες  κολλαγόνου και ελαστίνης, οδηγώντας σε «σακούλιασμα» της επιδερμίδας. Σημαντικό ρόλο στη ρυτίδωση του δέρματος παίζει και το κάπνισμα, το οποίο ούτως ή άλλως είναι βλαβερό για την υγεία. Σε ό,τι αφορά τη γήρανση του προσώπου, το κάπνισμα προκαλεί σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος κι έτσι το δέρμα να σταματάει να παράγει ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης, που αποτελούν βασικά υλικά για να διατηρεί τη νεανική και φρέσκια όψη του.

Αντίκτυπο στη γήρανση του προσώπου μπορεί να έχει ακόμα και η στάση του ύπνου.  Αν συνηθίζει δηλαδή μία γυναίκα να κοιμάται μπρούμυτα με το πρόσωπό της να πιέζεται στο μαξιλάρι, τότε αυξάνει ο κίνδυνος για την πρόωρη ανάπτυξη ρυτίδων στο μέτωπο. Σημαντική είναι και η διάρκεια του ύπνου, καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις βραδινές ώρες ανάπαυλας για να ανανεώνει τα κύτταρά του. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς ότι το πρόσωπό σας δείχνει πιο θαμπό την επόμενη μέρα μετά από ένα ξενύχτι, ενώ αντιθέτως ξυπνάτε με πιο φρέσκο και αναζωογονημένο δέρμα μετά από μία νύχτα πολύωρου και αδιατάραχτου ύπνου.

Αν λοιπόν μία γυναίκα στερείται ύπνου συστηματικά, τότε αυτή η έλλειψη ξεκούρασης είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση και εμφάνιση των πρώτων λεπτών γραμμών έκφρασης.

Οριζόντιες ρυτίδες

Οι οριζόντιες πτυχές στο μέτωπο δημιουργούνται εξαιτίας του συχνού «τσαλακώματος» του δέρματος με το ανασήκωμα των φρυδιών. Οι αυλακώσεις αυτές κάνουν το πρόσωπο να δείχνει γερασμένο και γεμάτο έγνοιες.

Τι μπορείτε να κάνετε

BTX: Με τις εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης, οι μύες του μετώπου χαλαρώνουν προσωρινά και το πρόσωπο αποκτά μία ξέγνοιαστη όψη. Η θεραπεία δρα προληπτικά και για την πτώση των φρυδιών, που κάνει το βλέμμα να δείχνει πιο βαρύ και κουρασμένο.

BTX
Ρυτίδες συνοφρύωσης

Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα επανέρχεται δυσκολότερα στη θέση του μετά από κάθε εκφραστική σύσπαση. Κατά συνέπεια, οι κάθετες γραμμές συνοφρύωσης ανάμεσα στα φρύδια παύουν να είναι προσωρινές και εμφανίζονται μόνιμα στο πρόσωπο, ανεξαρτήτως έκφρασης.

Τι μπορείτε να κάνετε

BTX: Οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης αποτελούν την κατ’ εξοχήν θεραπεία για τις ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια, καθώς επιτυγχάνεται προσωρινή χαλάρωση των μυών στο μεσόφρυο και αντιμετωπίζεται η έκφραση συνοφρύωσης. Δεν αποτελεί τυχαία τη Νο1 μη επεμβατική θεραπεία ομορφιάς από το 1993 μέχρι σήμερα!

ΒTX

Παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για ραντεβού ενημέρωσης.
Εξειδικευμένος Ιατρικός Σύμβουλος θα επικοινωνήσει μαζί σας. Στη συνέχεια, η ιατρική μας ομάδα υπό την επιστημονική διεύθυνση και εποπτεία του Dr Χριστόφορου Τζερμιά θα σας δώσει τις κατευθύνσεις που χρειάζεστε βάσει των αναγκών και των προτιμήσεών σας.

Kλείστε ραντεβού δωρεάν
ΑΘΗΝΑ
Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΓΛΥΦΑΔΑ
Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00