Εγχύσεις λείανσης ρυτίδων (BTX)

Η πλέον σταθερή αξία της Κοσμητικής Δερματολογίας

Οι Εγχύσεις λείανσης των ρυτίδων, από το 1993, αποτελούν σταθερά τη Νο1 μη επεμβατική θεραπεία ομορφιάς, κάτι που αποδεικνύει τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης όσων την επιλέγουν. Άλλωστε η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης είναι η μοναδική θεραπεία που μπορεί να αντιμετωπίσει τις δυναμικές ρυτίδες, δηλαδή τις γραμμές έκφρασης που δημιουργούνται λόγω συσπάσεων που κάνουν οι μύες τη στιγμή που συνοφρυωνόμαστε, γελάμε ή κοιτάζουμε έκπληκτοι. Είναι το πρώτο και μοναδικό υλικό που είναι εγκεκριμένο από τον FDA για τη λείανση των ρυτίδων του μετώπου και του μεσόφρυου, καθώς και για το «πόδι της χήνας» (ρυτίδες στην εξωτερική γωνία των ματιών).

Μετά από 20 και πλέον χρόνια εφαρμογής, η τεχνική των εγχύσεων έχει τελειοποιηθεί και το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσικό, χωρίς πόνο και χωρίς ίχνη που να προδίδουν τη διαδικασία. Το πρόσωπο δείχνει αμέσως πιο φρέσκο και ξεκούραστο, και η φυσικότητα στην έκφραση διατηρείται.

Kλείστε ραντεβού δωρεάν

Πώς δρα η βοτουλινική τοξίνη;

Όταν γελάμε, συνοφρυωνόμαστε ή παίρνουμε οποιαδήποτε έκφραση στο πρόσωπό μας, τα νεύρα απελευθερώνουν έναν χημικό νευροδιαβιβαστή, γνωστό ως ακετυλχολίνη, που δίνει το σήμα στους μυς να συσπαστούν. Η βοτουλινική τοξίνη είναι πρωτεΐνη που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία και έχει την ικανότητα να επιτυγχάνει διακοπή ή μείωση της μυϊκής σύσπασης, μπλοκάροντας τη μετάδοση του σήματος.

Η ουσία εγχέεται στα σημεία εκείνα που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα και προξενούν έτσι ρυτίδωση, χωρίς όμως να αδρανοποιεί το μυϊκό σύστημα του προσώπου. Με τον τρόπο αυτόν, μειώνει ή εξαφανίζει τις ρυτίδες έκφρασης στο μέτωπο, το μεσόφρυο και το «πόδι της χήνας». Με τις σύγχρονες τεχνικές και την αναπροσαρμογή της δοσολογίας, οι μύες απλά χαλαρώνουν και το δέρμα παραμένει λείο, απαλό και λαμπερό, χωρίς τίποτα πια να θυμίζει το «παγωμένο πρόσωπο» του παρελθόντος.

Για ποιες περιοχές και ποιες ηλικίες ενδείκνυται;
Οι εγχύσεις λείανσης ρυτίδων εφαρμόζονται στις ακόλουθες περιοχές:

  • στις ρυτίδες (οριζόντιες) του μετώπου, που εμφανίζονται όταν κάποιος ανασηκώνει τα φρύδια και κοιτάζει έκπληκτος.
  • στις ρυτίδες συνοφρύωσης, που εμφανίζονται ανάμεσα στα φρύδια τη στιγμή της συνοφρύωσης, και συχνά εκτείνονται κάθετα στο μέτωπο.
  • στο πόδι χήνας, στις πτυχώσεις δηλαδή που εμφανίζονται σαν αχτίδες στις εξωτερικές γωνίες των ματιών όταν κάποιος γελάει ή μισοκλείνει τα μάτια στην προσπάθεια να δει πιο καθαρά.
Με τις εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης, μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμα η πτώση των φρυδιών και των άνω βλεφάρων, εξαιτίας της χαλάρωσης του δέρματος.

Σε επίπεδο αντιγήρανσης, η θεραπεία ενδείκνυται για τη λείανση των δυναμικών ρυτίδων του άνω τμήματος του προσώπου. Είναι κατάλληλη δηλαδή για τις γραμμές έκφρασης που είναι συνέπεια των συσπάσεων που κάνουν οι μύες του προσώπου. Αντενδείκνυται για τις περιπτώσεις στατικών ρυτίδων που απορρέουν από τη γήρανση και χαλάρωση του δέρματος, και για τις οποίες ενδείκνυνται αντίστοιχα οι εγχύσεις εμφυτευμάτων. Συνήθως, η θεραπεία εφαρμόζεται μετά την ηλικία των 30 ετών, όταν πρωτοκάνουν την εμφάνισή τους οι γραμμές έκφρασης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης χρησιμοποιούνται και ως θεραπεία πρόληψης των ρυτίδων, με την εφαρμογή μειωμένης δοσολογίας σε μικρότερο βάθος (το λεγόμενο baby ή mini BTX).

Πονάει;
Όχι. Η θεραπεία πραγματοποιείται χωρίς πόνο, χωρίς τη χρήση τοπικής αναισθησίας.
Χρειάζεται χρόνος ανάρρωσης;
Όχι. Δεν τίθεται κανένας περιορισμός στις καθημερινές δραστηριότητες. Οι εγχύσεις λείανσης ρυτίδων είναι μία θεραπεία ομορφιάς που μπορεί να εφαρμοστεί στο μεσημεριανό διάλειμμα της δουλειάς (lunch-time treatment).
Υπάρχουν παρενέργειες;

Όχι. Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα υλικό, που φέρει την έγκριση του FDA. Οι Εγχύσεις λείανσης ρυτίδων, όταν εφαρμόζονται από έμπειρο δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό, και τηρείται η σωστή δοσολογία και συχνότητα της θεραπείας, το αποτέλεσμα είναι βέβαιο και απόλυτα ασφαλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του τομέα αντιγήρανσης, η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται με ασφάλεια στην ιατρική από τη δεκαετία του ’70 για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, όπως του στραβισμού, της ημικρανίας, της ακράτειας, κ.α. Η δράση της είναι τοπική και δεν εκτείνεται πέρα των μυών στους οποίους έχει εγχυθεί. Αν παρατηρηθεί μώλωπας ή οίδημα στα σημεία των εγχύσεων, είναι φυσιολογικό φαινόμενο που υποχωρεί μέσα σε μερικά 24ωρα.

Οι Εγχύσεις λείανσης ρυτίδων, καλό είναι να αποφεύγονται τις ημέρες της εμμηνορρυσίας και τις αμέσως ακόλουθες.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Η δράση της βοτουλινικής τοξίνης ξεκινάει μετά από 48 ώρες από τη στιγμή της έγχυσης της στους μυς. Τα αποτελέσματα γίνονται ορατά από την 5η ημέρα και η διάρκεια τους είναι περίπου 4 - 6 μήνες. Η διάρκεια του αποτελέσματος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μυϊκή διάταξη του προσώπου (ορθοκινητικός, υπερκινητικός ή υπερτονικός τύπος) που αφορά στον συγχρονισμό των συναισθημάτων και των μυϊκών συσπάσεων. Τα βέλτιστα αποτελέσματα παρατηρούνται στον ορθοκινητικό τύπο, όπου υπάρχει απόλυτος συγχρονισμός των παραπάνω, και η δράση της βοτουλινικής τοξίνης μπορεί να κρατήσει έως και 9 μήνες.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια του αποτελέσματος, είναι η ηλικία, η κατάσταση της επιδερμίδας, ο βαθμός φωτογήρανσης, το κάπνισμα, κ.ά. Καθώς η δράση του Botox υποχωρεί, οι κινήσεις των μυών σταδιακά επανέρχονται, οι θεραπευμένες ρυτίδες έκφρασης κάνουν την επανεμφάνισή τους και επομένως χρειάζονται νέα θεραπεία. Με τις επανειλημμένες θεραπείες, έχει σημειωθεί ότι οι γραμμές έκφρασης επανεμφανίζονται λιγότερο έντονες από ό,τι ήταν στην αρχή, καθώς οι μυς εκπαιδεύονται στη χαλάρωση.

ΑΘΗΝΑ
Τ 210 72 42 600
Δ Λεωφ. Βασ. Σοφίας 49
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΜΑΡΟΥΣΙ
Τ 210 61 00 900
Δ Λεωφ. Κηφισίας 71
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
09.00 - 21.00
Σάββατο:
10.00 - 16.00
ΓΛΥΦΑΔΑ
Τ 210 96 06 600
Δ Λεωφ. Βουλιαγμένης 96
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα - Παρασκευή:
11.00 - 20.00